Categorieën
info

Nog gewoon express ook?

Het gaat ons er niet om dat de Roelvinkjes weer eens in het nieuws zijn. Dat ze exposure nodig hebben interesseert ons ook weinig. Wat ons wel ‘verwondert’ is dat ze hun tanden ‘hebben laten doen’. Met ‘facings’, een behandelmethode die wij in ieder geval al decennia niet meer doen met reden.

Enige duiding in deze vinden wij nodig. Want waarom helemaal naar Turkije? Ja, omdat het daar zo goedkoop is. En daar kan de tandarts alles voor een prikkie doen met Chinese tandtechniek. En je hebt nog een fijne vakansie ook, all inclusive, ook je tanden.
Prima, maar tot zover de beeldvorming.

We beperken ons tot deze vrolijke jongens. Daar heeft een Turkse collega de boor in gezet. Want ze wilden ‘facings’.
Een facing is in feite een gedeeltelijke kroon. Er wordt tandweefsel weggeslepen. Op de ontstane stomp wordt dan een gedeeltelijke kroon geplakt, om zo de ruimte weer op te vullen in het gewenste kleurtje. In dit geval is dat kleur krijt.
In Nederland, tenminste voor zover wij weten, worden facings niet meer zo gedaan. Hier wensen wij namelijk zo non-invasief en atraumatisch mogelijk tanden te behandelen. Gelukkig hoeft boren voor een facing ook helemaal niet meer. Want er zijn alternatieven waar geen slijpwerk voor nodig is.

In een gezonde tand zit zenuwweefsel en die wil je zo lang mogelijk in tact houden. Een vitaal element, tand of kies, met levend zenuwweefsel gaat nu eenmaal het langste mee in ons leven.
Natuurlijk zijn er helaas oorzaken waarom een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. Maar als je nergens last van hebt, je tanden zijn okay; waarom zou je daar dan de boor in willen zetten?
Als het moet dan moet het. Maar als het niet moet, moet je dat nooit doen. Iedere behandeling met een boor vergroot de kans op avitaal worden van een tand of kies. Voor een vulling door cariës is de afweging vrij simpel. Bij niet ingrijpen, gaat het sowieso goed mis. Maar om louter omwille van de esthetiek de boor te gaan hanteren, terwijl er alternatieven zijn, is in onze optiek niets minder dan mal praxis.

Maar het is zo goedkoop en je wilt toch wit.
Dergelijk tandheelkundige behandelingen in het buitenland worden niet vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Hoe zit het met de garantie?
Als zo’n facing breekt of eraf valt, vliegen deze vrolijke boys dan acuut naar Turkije met een voucher van de collega aldaar? En als het niet helemaal bevalt? Hoe coulant is Ali dan?

Wij besteden een deel van ons werk ook uit naar China. Simpelweg om twee doorslaggevende redenen.
1. het is goedkoper dan wel minder duur voor onze patiënten.
2. wij zijn overtuigd van de kwaliteit.
Maar niet alles uit China is dat echter. En sowieso geldt in het algemeen; als zaken er spotgoedkoop uitzien, krijg je doorgaans dan ook waar voor dat geld.
Ons laboratorium voor kroon- en brugwerk is een internationale en een mondiale wereldspeler. Zouden zij dan hun werk zoveel meer goedkoper leveren aan Turkije?
Wij denken van niet.

De kosten bestaan hier uit tandartshonorarium en techniekkosten.
Het gaat mensen uiteindelijk om het totale bedrag. Dat bedrag gaat echter niet in zijn geheel naar de tandarts. Die moet er namelijk ook het tandtechnisch laboratorium van betalen.
Wij vinden het honorarium in Nederland niet te hoog maar eerder te laag. De hygiëne-maatregelen en onderhoudscontracten alleen al zouden zo maar onze landelijk geldende tarieven kunnen rechtvaardigen. Maar die beeldvorming van de tandarts als grootverdiener blijft een hardnekkige.

Hoe dan ook, waar het ons hier nu om gaat, is het volgende.
Laat in Godsnaam NOOIT gezonde tanden kapot slijpen voor een Hollywoodsmile!
U laat Uw tenen of hele voeten toch ook niet afhakken, omdat die Jimmy Choo Shoe dan eenmaal het beste uitkomt en omdat iedereen zo trendy mank loopt?
In Nederland zijn tandartsen meer dan vaardig om voor een Hollywoodsmile te zorgen en ja dat kost geld.
Maar gegarandeerd dat je dan wel langer met je tanden doen kan.
Niet bij Ali, die boort het zakie gewoon weg?! Dat is dus onomkeerbaar. En het ergste van al is nog wel; dat doet Ali Express.


Één reactie op “Nog gewoon express ook?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *