Lachgas

Wij hebben de lachgasapparatuur buiten werking moeten stellen in verband met onze veranderde werkinstructie aangaande Covid19.

Update 14-07-2022: Helaas hebben wij moeten besluiten de lachgasapparatuur weg te halen. Door een weigerachtig zorgverzekeraarsysteem is protocollair werken met lachgas niet meer doenlijk in de praktijk.

Lachgas heet niet voor niets lach-gas. Het ontspant en je kan er zelfs vrolijk van worden. Maar iedereen ervaart het anders. Wat wel een algemene effect is; dat het je doet ontspannen.
Vandaar dat de ballonnetjes zo populair zijn. Maar die hebben 100% lachgas en dat kan ronduit gevaarlijk zijn. Onze medische apparatuur is afgesteld op maximaal 50%, dat een meer dan veilige marge is.

Kleine Erik was al vrolijk van zichzelf. In de stoel gaan, was vanaf jonge leeftijd geen enkel probleem. En meerdere behandelingen heeft hij toegelaten. Toen Erik voor een beugel een paar kiezen moest laten trekken, ging hij zoals altijd gewoon de stoel in. En de verdoving verliep probleemloos. Maar du moment de eerste kies daadwerkelijk eruit ging worden gehaald, was Erik er helemaal klaar mee. De behandeling werd afgebroken en gedacht werd aan een behandeling onder volledige narcose. Erik zei nog huilend aan de balie; “dan maar geen beugel.”

Erik heeft ons doen besluiten ons te bekwamen in lachgas. Na een paar maanden kwam Erik weer, want naar het ziekenhuis wilde hij niet. Na een geslaagde proefsessie (waar dus niet in behandeld wordt) kwam hij voor een tweede poging. Deze keer liet Erik alles toe en zijn de kiezen zonder verdere complicaties verwijderd.
Toen Erik uit de sedatie kwam, vroegen we hem naar zijn ervaring.
Hoewel hij bijna een uur in de stoel had gelegen, dacht Erik zelf aan een minuut of vijf. Hij voelde zich zweven, dat na verloop van tijd best prettig aanvoelde. Maar toen ging iemand tegen hem aanduwen en hij wilde nog zeggen; “hou op, want dalijk val ik.” Gelukkig voelde hij die hand op zijn schouder en besefte hij, dat hij niet kon vallen.
Kleine Erik is inmiddels al een flinke kerel met hele rechte tanden. Laatst kwam ie helemaal verliefd op een meisje voor zijn halfjaarlijkse controle. De tandarts zei nog, dat het leek alsof ie op een roze wolk zat.
“Ja! En daar heb jij me nog af proberen te duwen!”

Maar zoals gezegd, iedereen ervaart het anders. Voor ons is het een goed, praktisch en bewezen veilig hulpmiddel om angstige mensen te kunnen behandelen.
Lachgas is geen narcose maar sedatie.
Lachgas kan echter wel een goed alternatief zijn voor narcose bij angst.