Categorieën
info

Luchtig gemeten

We hebben allemaal na de zomer vrijwel dagelijks de cijfers zien oplopen. Deze hebben uiteindelijk geleid tot de laatste persconferentie, waar de laatste maatregelen werden afgekondigd. Teleurstellend was ook hier wederom het vrijwel negeren, ontwijken dan wel gewoon niet belangrijk genoeg vinden van ventilatie. Dat vinden wij raar en verontrustend. Terwijl het voor ons zo klaar als een klontje is. En niet alleen voor ons, zie ook deze hyperlink voor verdere toelichting dan wel verdieping.
Virussen zijn net inbrekers. Je moet ze staande houden bij de voordeur. (aldus de weledelgeleerde Menno Jan Bouma).


Natuurlijk is ‘je handen stuk wassen en in je ellenboog niezen’ van belang. Dat behoorde al langer tot standaard preventie. Net zoals continu dragen van mondmaskers met periodiek tijdige vervanging, de anderhalve meter simulerende gelaatbeschermers, triage aan de voordeur en minimaliseren van de wachtkamerbezetting.
Onze preventie is, buiten het tandheelkundig gangbare om, net zo gericht op het voorkomen van kruisbesmetting.
Hygiëne neemt een behoorlijk groot deel van onze tijd in beslag en daar speelt ventilatie een zeer belangrijke rol.

De politiek wordt er soms ook niet veel wijzer van, wanneer wetenschappers mekaar ook nog eens gaan tegenspreken. Niemand heeft een glazen bol om te kunnen zien, wat verstandig is en wat niet.
Maar over één ding zijn wetenschappers het wel eens; bij een virus dat airborn is, is goede ventilatie cruciaal.
Altijd! En overal!

Tandartsenteam Stroek ventileert eigenlijk de hele dag door met nevelafzuiging direct in de mond, mechanische afzuiging conventioneel en als het nodig is met extra verversing via splitunits van de airconditioning; al dan niet met luchtionisatie. Dat laatste is helaas nog een te weinig onderzocht gebied. Hoewel er wel gunstige omstandigheden mee zijn bereikt aangaande virussen. Of beter gezegd; erg ongunstige omstandigheden voor virussen. Je kan soms niet duidelijk genoeg zijn.

Als maat voor het monitoren van ‘schone’ lucht gebruiken wij de mate van aanwezigheid van CO2 in de lucht. Wij willen immers de effecten van de aanwezigheid van mensen op onze luchtkwaliteit meten. Dit om objectief te kunnen beoordelen; of onze ventilatie aangepast dient te worden of niet. Want wij kunnen wel denken, dat het zo wel goed is. Echt aantoonbaar is het daarmee natuurlijk nog niet.

De hoeveelheid CO2 wordt weergegeven in ppm (parts per million). Er is sprake van een alarmerende hoeveelheid bij 800-1200 ppm. Dat betekent dan niet, dat je meteen het virus op gaat lopen.
Hoe meer mensen in eenzelfde ruimte verblijven, des te meer CO2 er te meten valt. Een eventuele verhoging is hier dan wel indicatief voor de mate van ventilatie dan wel luchtverversing.

Er wordt dus niet absoluut gekeken naar hoeveel besmette mensen de lucht ‘vervuilen’ met virussen. Er bestaat nu eenmaal nog geen covidluchtmeter.
Maar door het meten van CO2 is wel inzicht te verkrijgen over mogelijk risico verhogende omstandigheden om iets op te lopen.
Wij gaan er vanuit; zoals wij dat gewoon zijn te doen, dat iedereen besmet kan zijn.
Bij iedere besmetting geldt; hoe hoger de concentratie van een ziekmakende agens, des te hoger de kans op infectie.
Puur cijfermatig derhalve, toetsbaar door een ieder en niet onbelangrijk; relatief simpel te meten.

De inmiddels beroemde aerosol behoort tot ons vakgebied en daarin achten wij klimaatbeheersing cruciaal.
Hoe meer aerosol, des te hoger de kans op een ziektemaker en dus infectie. Hoe droger de lucht, des te verder de aerosol zich vrijelijk zal kunnen verspreiden. Dat kan afhankelijk van de omstandigheden wel meer dan de befaamde anderhalve meter zijn.
Het is een goede zaak dus, het binnenklimaat goed in de gaten te houden alsook te bewaken.

Buiten genoemde maatregelen en reeds eerder aangehaalde werkwijzen is het bereiken van deugdelijke ventilatie eigenlijk vrij simpel.
Wij zetten het raam open.
In iedere behandelkamer werken wij al sinds de eerste golf met de ramen open. Dit is het duidelijke advies, dat wij U mee willen geven; gewoon ouwerwets het raam open zetten helpt wel degelijk!

Hieronder ziet U hoe adequaat een open raam kan zijn voor de luchtverversing. Met een CO2 meter zijn enkele metingen in de tijd binnen gedaan en een buitenmeting, om de vandaag gemeten waardes in dat perspectief te plaatsen.
Of te wel de buitenlucht is hier de norm, een andere hebben wij ‘natuurlijk’ niet.

CO2 in ppm, 30 min. behandeling, aanwezig 3 personen, Kamer I
CO2 in ppm, buitenlucht
CO2 in ppm, 45 min. behandeling, aanwezig 3 personen, Kamer II

Vooralsnog blijkt het kortom, dat U bij ons zelfs in de stoel een frisse neus kunt halen. Zoals met alles in het leven is ook dit een continu proces. Wellicht gaat dit verder in de tijd tot andere dan wel verdere inzichten leiden. Het sterkt ons wel in de zin, dat we momenteel geen extra ventilatiemaatregelen hoeven te treffen, om U zo veilig dan wel zo fris mogelijk te kunnen ontvangen. Want uitgestelde zorg kan helaas onnodige kopzorgen geven.
Ons team is in ieder geval blij, dat verreweg de meesten van jullie ondanks deze nare tijd vertrouwen in onze maatregelen blijven houden en begrip tonen voor de huidige situatie, waarvoor veel dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *